Ale wstyd, dwa tygodnie bez wpisu. Dziś nadrabiam zaległości. W końcu zebrałam się za obrobienie zdjęć pysznych pulpetów z indyka. Narobiłam ich tyle, że miałam obiad na trzy dni. Z 500 g mięsa wyszło 10 sztuk.
500 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula1 marchewka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Do mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy je na oliwie z oliwek.
0,5 l wody
8 suszonych grzybów
liść laurowy
2 ziela angielskie
3 ziarnka pieprzu
0,5 łyżeczki musztardy
1 łyżka mąki + trochę wody na dnie kubka
Wodę gotujemy z grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Dodajemy podsmażone z każdej strony pulpety i gotujemy to ok 30 minut. Następnie dodajemy musztardę oraz mąkę roztrzepaną z wodą w kubku i całość mieszamy, tak aby zagęścić sos.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz surówką.
mniam
OdpowiedzUsuńRozumiem, ze musztarda i roztrzepana mąka z wodą to już na sam koniec, tak?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
Usuń