sobota, 15 października 2016

Pulpety z indyka w sosie grzybowym

Ale wstyd, dwa tygodnie bez wpisu. Dziś nadrabiam zaległości. W końcu zebrałam się za obrobienie zdjęć pysznych pulpetów z indyka. Narobiłam ich tyle, że miałam obiad na trzy dni. Z 500 g mięsa wyszło 10 sztuk. 


500 g mięsa mielonego z indyka

1 cebula
1 marchewka
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Do mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy je na oliwie z oliwek. 

0,5 l wody
8 suszonych grzybów
liść laurowy
2 ziela angielskie
3 ziarnka pieprzu
0,5 łyżeczki musztardy
1 łyżka mąki + trochę wody na dnie kubka

Wodę gotujemy z grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Dodajemy podsmażone z każdej strony pulpety i gotujemy to ok 30 minut. Następnie dodajemy musztardę oraz mąkę roztrzepaną z wodą w kubku i całość mieszamy, tak aby zagęścić sos. 
Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz surówką. 


3 komentarze: