niedziela, 20 listopada 2016

Domowa ricotta

Mój tato ostatnio postanowił zająć się produkcją ekologicznych serków. W ubiegły weekend miałam okazję spróbować oscypka, sera z ziołami w dwóch rożnych wariantach oraz ricotty. I ta ostatnia pozycja skradła serca domowników, a że miałam swój udział w produkcji, bo przecież ktoś musiał objąć funkcję mieszacza to wrzucam przepis na bloga.


Do przygotowania porcji jak na zdjęciu potrzebujemy:
4 litry serwatki po serze podpuszczkowym
sok z 3/4 cytryny

Serwatkę podgrzewamy w garnku do temperatury 95°C uważając by się nie zagotowała. Dobrze jest mieć kuchenny termometr. Dolewamy sok z cytryny zmniejszamy płomień na gazie i mieszamy przez kolejne 5 minut tak, aby nie zagotować mikstury. Powoli będzie widać jak pojawiają się drobinki sera. Następnie całość studzimy, a po wystudzeniu przelewamy przez gazę na sitku, zawijamy twarożkowy pakuneczek i przyciskamy np. słoikiem z przetworami. Po godzinie możemy już rozkoszować się lekkim smakiem wspaniałej domowej ricotty. Jest dużo lepsza od takiej z pudełeczka z marketu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz