Ostatnio strasznie ciągnie mnie do słodkiego więc postanowiłam coś na to zaradzić i wymyśliłam ciastka jaglane z bakaliami.
2 szklanki płatków jaglanych
0,5 szklanki mąki gryczanej
3 łyżki miodu
1/2 szklanki oleju kokosowego
2 jajka
1/3 szklanki wody
2 łyżki orzechów włoskich drobno pokrojonych
2 łyżki żurawiny
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka jagód goji
6 moreli pokrojonych na drobno
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy miód, olej kokosowy oraz jajka i łączymy całość w jednolitą masę. Dolewamy stopniowo wodę tak by konsystencja ciastek była lepiąca się, a nie za sucha.
Do sylikonowych foremek od muffinek nakładamy masę tak do połowy wysokości i wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika na 12-15 minut. Z podanej proporcji wyszło mi 20 ciastek.
Można oczywiście jeszcze inne bakalie - orzechy laskowe, wiórki kokosowe, sezam, nasiona chia, rodzynki, kandyzowanego ananasa, figi, suszone banany, daktyle. Ja dałam to co aktualnie mam w moich kuchennych zapasach. Ciastka są bezglutenowe i bez laktozy więc super się sprawdzą jako przekąska dla alergików.
A dla Was mam zniżkę 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz