wtorek, 28 marca 2023

Gulasz czeski na piwie

Rok temu wybraliśmy się na wycieczkę do Pragi. Będąc w Czechach nie można nie zjeść gulaszu z knedlikami. Jest to jedno z niewielu dań, które lubię z kuchni czeskiej, więc postanowiłam sama odtworzyć ten smak w mojej kuchni, ale w wersji tym razem wieprzowej. 


Do zrobienia gulaszu potrzebujemy:


1 kg łopatki wieprzowej 
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1,5 łyżki papryki słodkiej
0,5 łyżki papryki słodkiej wędzonej
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
3 ziela angielskie
1 łyżeczka soli
400 ml piwa jasnego 
300 ml wody
1 łyżka mąki pszennej

Łopatkę oczyszczamy i kroimy na grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso i przez 5 minut nie mieszamy (dzięki temu mięso nie puści wody). Do łopatki dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy około 10 minut tym razem już mieszając, żeby nie przypalić cebuli. Dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze 3 minuty. Następnie przekładamy wszystko do garnka i wlewamy 200 ml wody oraz piwo. Gotujemy około 2h do miękkości mięsa na niewielkiej mocy palnika. Jeśli piwo i woda odparują uzupełniamy płyny. Na koniec gotowania mieszamy mąkę ze 100 ml zimnej wody i zagęszczamy gulasz. Gotujemy jeszcze 10 minut i gotowe :) Można podać z pyzami / parowańcami / kluskami na parze / ziemniakami / kaszą i surówką / ogórkami kiszonymi. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz