środa, 5 kwietnia 2023

Tarta prowansalska z kozim serem i pomidorkami

Ser kozi nie jest najłatwiejszy tematem w kuchni. Jedni go kochają inni nienawidzą. Ale jego głębia jest wydobywana przez dodatki z jakimi się go podaje. Zazwyczaj przygotowywałam go w połączeniu z burakiem, ale tym razem wybrałam inny dodatek pomidorki koktajlowe i zioła prowansalskie. 


Do przygotowania tej tarty potrzebujemy:
1 ciasto francuskie 
100-150 g twarogu koziego
ok 20 pomidorków papryczkowych
2 łyżki musztardy stołowej
2 jajka
100 ml śmietany 30%
zioła prowansalskie

Ciasto rozkładamy w formie do tarty i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Obciążamy ceramicznymi kulkami / fasolą / ryżem i pieczemy przez 15 minut w 200°C. W międzyczasie rozdrabniamy twaróg w miseczce. Mieszamy w kubeczku śmietanę i jajka. Pomidorki kroimy na połówki. Podpieczone ciasto smarujemy musztardą i wykładamy pomidorki. Całość posypujemy serem i zalewamy jajkami ze śmietaną, a następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy całość 20 minut w 180°C. Najlepiej zjeść na ciepło. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz