niedziela, 31 marca 2024

Babka majonezowa nie tylko na Wielkanoc

Sporo ludzi w moim otoczeniu jak słyszy babka majonezowa to myśli, że to nie może dobrze smakować. A jednak może :) Jest to jedno z najbardziej puszystych ciast jakie jadłam i absolutnie nie czuć w nim majonezu. Jestem team majonez Winiary i jeśli babka to tylko z nim.

Do zrobienia tego ciasta potrzebujemy: 

4 jajka
150 g cukru
140 g majonezu
90 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder

Rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 170 stopni w opcji góra dół. Jajka wbijamy do misy i dodajemy cukier. Ubijamy kilka minut na wysokich obrotach to uzyskania jasnego puchu. Dodajemy majonez i przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do misy miksera. Delikatnie mieszamy na obrotach 1 do połączenia składników. Masę wylewamy do formy na babkę. Ja używam sylikonowej więc nie smaruję jej masłem przed pieczeniem. Ale jeśli macie metalową formę to wysmaruj ją masłem i obsyp drobno zmieloną bułką tartą. Babkę pieczemy 30-35 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy masa w środku jest upieczona. Babkę zostawiamy na 10 minut w formie po wyjęciu z piekarnika a następnie wyjmujemy na kratkę cukierniczą tak, żeby wystygła i mogła odparować od spodu. Posypujemy cukrem pudrem i możemy już się delektować puszystą babką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz