wtorek, 17 marca 2020

Krewetki z makaronem ryżowym

Jestem wielką fanką krewetek, ale nigdy nie przygotowywałam ich samodzielnie. Do czasu ;) 

W końcu się odważyłam spróbować i wyszło pysznie. Okazało się, że nie są trudne w obróbce prócz oczyszczania z jelitka [sic!] 


Potrzebujemy:
200 g makaronu ryżowego wstążki
200 g krewetek - u mnie mrożone z Lidla
50 g masła
2 ząbki czosnku
50 ml białego półwytrawnego wina
8 - 10 szt pomidorków koktajlowych
1/3 pęczka natki pietruszki
1/2 papryczki chilli
sól i pieprz do smaku


Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. 
Jeśli mamy mrożone krewetki to rozmrażamy je i płuczemy w letniej wodzie. Następnie krewetki oczyszczamy z pancerzyków, ogonków i jelitka. Osuszamy chwilkę na ręczniku papierowym. 
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek pokrojony w piórka. Smażymy go minutę, następnie wrzucamy krewetki i smażymy minutę na jednej stronie. Dolewamy wino i przekręcamy krewetki. Smażymy kolejną minutę redukując wino. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę oraz natkę pietruszki i pomidorki przekrojone na połówki. Całość mieszamy. Smażymy całość jeszcze około minutę, max dwie, żeby nie przeciągnąć krewetek, bo będą gumiaste. Powinny elegancko się zawinąć. Na koniec dodajemy sól, pieprz oraz makaron. I gotowe :) SMACZNEGO!!!


PS. Podajemy z pozostałą zawartości butelki wina ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz