Lubię czasem zrobić sałatkę inną niż z klasycznych warzyw. Jest to świetne rozwiązanie na śniadanie i kolację. Do gustu mocno przypadła mi sałatka z wędzonym łososiem. Prosta w wykonaniu i wymagająca tylko kilku składników.
Potrzebujemy:
100 g wędzonego łososia
1 paczka mixu sałat
1 gruszka
0,5 awokado
1 camembert (krążek 100-120g)
2 łyżki pestek dyni
Sos:
3 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczkę oliwy z oliwek
1 łyżeczkę soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczkę oliwy z oliwek
1 łyżeczkę soku z cytryny
1 ząbek czosnku
Do miski wrzucamy mix sałat. Awokado obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy na sałatę. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę. Camembert kroimy w małe trójkąciki i dodajemy jako kolejną warstwę. Łososia kroimy na paski i zawijamy w różyczki. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni.
Miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny oraz przeciskamy ząbek czosnku przez praskę. Całość mieszamy i polewamy sałatkę dopiero na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz