niedziela, 19 kwietnia 2020

Sałatka z łososiem i gruszką

Lubię czasem zrobić sałatkę inną niż z klasycznych warzyw. Jest to świetne rozwiązanie na śniadanie i kolację. Do gustu mocno przypadła mi sałatka z wędzonym łososiem. Prosta w wykonaniu i wymagająca tylko kilku składników.


Potrzebujemy:
100 g wędzonego łososia
1 paczka mixu sałat
1 gruszka
0,5 awokado
1 camembert (krążek 100-120g)
2 łyżki pestek dyni

Sos:
3 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczkę oliwy z oliwek
1 łyżeczkę soku z cytryny
1 ząbek czosnku


Do miski wrzucamy mix sałat. Awokado obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy na sałatę. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę. Camembert kroimy w małe trójkąciki i dodajemy jako kolejną warstwę. Łososia kroimy na paski i zawijamy w różyczki. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni. 

Miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny oraz przeciskamy ząbek czosnku przez praskę. Całość mieszamy i polewamy sałatkę dopiero na talerzu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz