piątek, 9 lutego 2024

Kotlety mielone

Macie czasem ochotę na domowy polski obiad, ale coś innego niż schabowe? Na mojej liście drugą pozycję zajmują kotlety mielone. Poniżej przepis na soczyste kotlety, który dostałam od kuzynki i na dobre zagościły w moim jadłospisie :)

500 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki
1 mała cebula
1 jajko
2 łyżeczki czubate musztardy delikatesowej
2 łyżeczki czubate śmietany 18% 
1 łyżka natki pietruszki
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, musztardę, śmietanę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy na drobno i dodajemy do reszty składników. Doprawimy solą i pieprzem wg własnego uznania i upodobań. Wszystkie składniki wyrabiamy w misce i formujemy kulki wielkości małej piąstki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej. Na patelce rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z każdej strony do uzyskania satysfakcjonującego nas brązowego koloru. Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz