Macie czasem ochotę na domowy polski obiad, ale coś innego niż schabowe? Na mojej liście drugą pozycję zajmują kotlety mielone. Poniżej przepis na soczyste kotlety, który dostałam od kuzynki i na dobre zagościły w moim jadłospisie :)
500 g wieprzowego mięsa mielonego z szynki
1 mała cebula
1 jajko
2 łyżeczki czubate musztardy delikatesowej
2 łyżeczki czubate śmietany 18%
1 łyżka natki pietruszki
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, musztardę, śmietanę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy na drobno i dodajemy do reszty składników. Doprawimy solą i pieprzem wg własnego uznania i upodobań. Wszystkie składniki wyrabiamy w misce i formujemy kulki wielkości małej piąstki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej. Na patelce rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z każdej strony do uzyskania satysfakcjonującego nas brązowego koloru. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz