sobota, 3 lutego 2024

Kurczak teriyaki

Ostatnio nasza kuchnia raz w tygodniu zamienia się w krainę smaków Azji. Warsztaty kulinarne, w których brałam udział w poprzednim roku otworzyły mnie na nowe smaki. Najpierw bałam się i trzymałam się przepisów z warsztatów, a teraz już powoli sama stawiam kroku w tych smakach komponując swoje przepisy. 

1 duży filet z kurczaka
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy tajskiej (opcjonalnie)
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki oleju 

sos:
3 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
2 cm imbiru

1 czerwona papryka
0,5 żółtej papryki
1 czerwona cebula
1 kapusta pak choi
4 boczniaki 
1 łyżka sezamu
ryż

Kurczaka kroimy w kostkę. Do miski wsypujemy przyprawy dodajemy jajko oraz skrobię i mieszamy wszystko z kurczakiem. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka w naszej otoczce/panierce. Smażymy kilka minut tak, żeby kurczak był usmażony w środku. 

Czosnek przegniatamy w prasce, a imbir kroimy w maleńkie kosteczki. W miseczce mieszamy składniki na sos.

Papryki myjemy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę kroimy w cienkie paski. Boczniaki kroimy w paseczki. 

Do kurczaka na patelnie wlewamy sos i smażymy całość 2 minuty, a następnie dodajemy warzywa i smażymy całość ok 5-7 minut. Na koniec posypujemy wszystko sezamem. Podajemy z ryżem ugotowanym zgodnie z instrukcją z opakowania.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz