niedziela, 28 stycznia 2024

Pączusie serowe

Coraz bliżej do najsłodszego czwartku w roku - Tłustego Czwartku. Dzień święty trzeba święcić więc jeśli nie lubicie stać w kolejce do cukierni, albo o zgrozo tego dnia w jakiejś cukierni zabraknie pączków to mam dla Was ratunek. 

300 g twarogu z wiadereczka takiego już zmielonego
3 jajka
350 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody


0,7 oleju rzepakowego
cukier puder do obtoczenia pączków


Twaróg, jajka, mąkę, cukier puder, wanilię oraz proszek do pieczenia i sodę wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. W garnku o szerokim dni rozgrzewamy olej. Jeśli macie termometr kulinarny to idealnie jest jak osiągamy 175°C. Z ciasta formujemy kulki wielkości małych orzeszków włoskich. Mi z tej porcji wyszło 38 pączków. Smażymy partiami ok 4 minut na porcję. Wyjmujemy na sitko i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Następnie obtaczamy pączusie w cukrze pudrze i gotowe :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz