piątek, 12 stycznia 2024

Brownie z owocami

Muszę się do czegoś przyznać - kocham czekoladę. Staram się ją ograniczać, ale to walka z wiatrakami. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia czasem tabliczki zamieniam w ciasto i mówię sobie, że to zdrowsze bo ciasto domowe XD. 


Do zrobienia brownie z owocami potrzebujemy:

200 g masła
200 g czekolady gorzkiej pow. 70% (polecam tę z Lidla)
200 g cukru
3 jajka
130 g mąki pszennej
szczypta soli
borówki / maliny / wiśnie / truskawki (takie jakie lubicie i w danym dniu macie)
100 g czekolady deserowej lub mlecznej

Masło rozpuszczamy z czekoladą gorzką w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik rozgrzewamy w opcji góra dół na 170oC. Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 24x24cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka lekko roztrzepujemy z cukrem, ale nie ubijamy na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z solą. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną masę maślano czekoladową i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z solą oraz mleczną czekoladę pokrojoną w kosteczkę i mieszamy. Masę wylewamy do blaszki i posypujemy owocami. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Dopiero po wystygnięciu delektujemy się kremowym brownie z owocami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz