wtorek, 9 stycznia 2024

Chleb domowy na zakwasie suszonym

Raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na domowy chleb razowy. Na tym blogu jest już kilka przepisów na chleby, ale ten jest chyba moim ulubionym. 

350 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 opakowanie drożdży suszonych (8g)
15 g zakwasu chlebowego żytniego suszonego
2 łyżki oleju
400 ml ciepłej wody
100 g ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane)

Do misy wsyp wszystkie suche składniki oprócz ziaren i wymieszaj. Do mieszanki dodaj olej i wodę i zagniataj ręcznie lub hakiem w robocie kuchennym około 5 minut. Następnie dodaj ziarna i je wmieszaj. Do keksówki wyłożonej papierem przełóż ciasto i przykryj ściereczką. Odstaw ciasto na 90 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzej do 220 i piecz chleb 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180i piecz kolejne 30 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb z keksówki i wystudź na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz