sobota, 6 stycznia 2024

Kurczak po tajsku

Lubię orientalne smaki, ale dotychczas korzystałam z gotowych mieszanek do sosów. Na poprzednie urodziny dostałam voucher na warsztaty kulinarne z kuchni azjatyckiej i to był strzał w dziesiątkę. Podczas 3 godzin gotowania w grupie zupełnie obcych osób poznałam wiele nowych smaków i odważyłam się kupić zestaw rekomendowanych sosów i ziół przez szefa Michała i teraz rozpoczęłam eksperymenty w mojej kuchni. Tym razem padło na kurczaka po tajsku, który wyszedł znakomicie więc dzielę się przepisem z Wami. 

Prep:

1 duży filet z kurczaka
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek

Kurczaka kroimy na bardzo cienkie plasterki - polecam użycie bardzo ostrego noża. Do pojemnika dodajemy przyprawy i oliwę oraz przeciśnięty ząbek czosnku i mieszamy z kurczakiem. Zamykamy pojemnik i całość wkładamy do lodówki na około 8 godzin.

Sos:

50 ml wody
2 łyżki sosu z tamaryndowca
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka czerwonej pasty curry
3 łyżeczki cukru trzcinowego
sok z połowy limonki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki wlewamy do pojemnika i mieszamy.

Pozostałe:

2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 papryka czerwona
1 mała marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka kolendry
szczypiorek
ryż
limonka

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania lub jeśli mamy taki bez torebek to w proporcji 1:2 z wodą. Ryżu nie mieszamy w trakcie gotowania, dzięki czemu będzie bardziej sypki po ugotowaniu. 

Paprykę kroimy w paseczki, marchew ścieramy w plasterki na mandolinie. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. W woku mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka z marynatą. Smażymy ok 4 minuty i dodajemy czosnek oraz imbir, mieszamy i smażymy ok 2 minuty - już czuć piękny aromat. Następnie dodajemy marchewkę i paprykę i zmniejszamy moc palnika średni poziom. Smażymy ok. 4 minut mieszając co jakiś czas. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem, Mieszamy wszystko minutkę do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Dosypujemy sezam i kolendrę. 

Podajemy posypane szczypiorkiem i z cząstką limonki w celu doprawienia wedle upodobań. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz