poniedziałek, 5 lutego 2024

Sernik czarnobiały

Sernik nazywany przeze mnie 3P- prosty, pyszny, puszysty. Kojarzę go z dzieciństwem i moją kuzynką, która często robiła ten sernik w weekendy :)
 

Ciasto / kruszonka:
2 szkl. mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
0,5 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g kostki margaryny lub masła
3 żółtka

Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Białka zostawiamy do masy serowej. Ciasto w proporcji 2/3 wkładamy na spód tortownicy (średnica ok 24 cm lub blaszka ok. 20x30cm), a 1/3 zostawiamy do posypania masy serowej.

Masa serowa:
1kg twarogu takiego z wiadereczka już zmielonego
1 szkl. cukru
125 g masła
1 budyń śmietankowy
1 olejek cytrynowy
3 żółtka
6 białek
szczypta soli

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Twaróg mieszamy z żółtkami, cukrem, olejkiem oraz przestudzonym masłem. Delikatnie mieszamy białka z masą serową. Masę wylewamy na ciasto i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w opcji góra/dół na 80 min w temperaturze 170°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz