poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Zapiekanka makaronowa z kurkami i kurczakiem

Tato nazbierał w lesie kurek, więc dokonałam rezerwacji do obiadowego eksperymentu. Nie ma co ukrywać jest to danie warte powtórzenia. 

Do przygotowania ogromnej porcji dla 6 osób (albo i 8) potrzebujemy:   
500 g makaronu kokardki lub świderki
1 podwójny filet z kurczaka
300 g kurek
pęczek szczypiorku
1 szklanka startego żółtego sera
2 jajka
1 mały jogurt naturalny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek 

Makaron gotujemy al'dente. Kurki obgotowujemy, następnie podsmażamy na maśle ze szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka kroimy na drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy kurkumę, paprykę, czosnek, sól oraz pieprz wedle uznania. Makaron mieszamy z mięsem i grzybami. Wkładamy to do naczynia żaroodpornego. Jogurt roztrzepujemy z jajkami i zalewamy makaron. Na koniec posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Mamy obiad dla kilku głodnych osób. 

1 komentarz:

  1. Kocham makarony, a ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu. :)
    Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń