Jedni jedzą je na słodko inni na wytrawnie. Kombinacji na
placki ziemniaczane jest wiele. Jako dziecko jadłam je zawsze z cukrem. Potem
nastała era ketchupu. A teraz najbardziej smakują mi te z gulaszem i żółtym
serem.
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
Odrobina pieprzu
Olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na specjalnej tartce
lub jak ktoś jest takim leniwcem jak ja to przepuszcza je przez sokowirówkę.
Wiórki i sok mieszamy, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy
olej i wykładamy po dużej łyżce masy ziemniaczanej rozsmarowując ją na placek.
Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Zajadamy z tym co każdy lubi najbardziej – cukier, śmietana,
dżem, ketchup, gulasz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz