czwartek, 4 czerwca 2020

Placki ziemniaczane


Jedni jedzą je na słodko inni na wytrawnie. Kombinacji na placki ziemniaczane jest wiele. Jako dziecko jadłam je zawsze z cukrem. Potem nastała era ketchupu. A teraz najbardziej smakują mi te z gulaszem i żółtym serem.


Potrzebujemy:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
Odrobina pieprzu
Olej rzepakowy do smażenia


Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na specjalnej tartce lub jak ktoś jest takim leniwcem jak ja to przepuszcza je przez sokowirówkę. Wiórki i sok mieszamy, dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy po dużej łyżce masy ziemniaczanej rozsmarowując ją na placek. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Zajadamy z tym co każdy lubi najbardziej – cukier, śmietana, dżem, ketchup, gulasz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz