piątek, 26 czerwca 2020

Crumble z rabarbarem i truskawskami

Prosty deser z sezonowych owoców. Bardzo awaryjny kiedy mamy niespodziewanych gości i chcemy podać coś słodkiego czego przygotowanie zajmie nam kilka minut. Tym razem wybór owoców padł na rabarbar i truskawki. Ale świetnie też smakuje z innymi owocami sezonowymi. Dobrze jeśli owoc jest kwaśny, bo kruszonka jest słodka. 


Potrzebujemy:
500 g rabarbaru
300 g truskawek
50 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej 


100 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
100 g masła 82%
16 g cukru wanilinowego
4 łyżki cukru


Rabarbar obieramy i kroimy na cząstki ok 1 cm szerokości, truskawki kroimy na mniejsze cząstki. Owoce mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. 
Do miski wrzucamy składki na kruszonkę i szybko zagniatamy. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy owoce i przykrywamy je kruszonką. Zapiekamy 30 minut w 170 stopniach (góra/dół). Można podawać z lodami waniliowymi :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz