piątek, 17 lipca 2020

Szakszuka

Odkrywam kolejne smaki i tym razem wybrałam kuchnię Bliskiego Wschodu. Danie proste i smaczne. Idealne na weekendowe śniadanie. 


Potrzebujemy:
2 pomidory
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
2 jajka 
sól, pieprz
bazylia


Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki, ale nie za małe. Na patelni rozgrzewamy i wkładamy masło oraz pokrojony na drobno czosnek i chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy to i pozwalamy przez 5 minut odparować pomidorom już nie mieszając ich. Do pomidorów wbijamy jajka, solimy i przykrywamy. Nie mieszamy! Po 3 minutach jajka powinny mieć ścięte białko, a żółtko powinno zostać płynne. Posypujemy listkami bazylii i gotowe. 
Podajemy z bagietką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz