poniedziałek, 27 lipca 2020

Zupa ogórkowa

Co zrobić gdy po niedzieli zostaje nam rosół i nie chcemy go jeść kolejny dzień z rzędu? Pierwsza myśl: pomidorówka, ale jest na to alternatywa w postaci zupy ogórkowej. Miła, kwaśna odmiana w świecie zup.


Potrzebujemy:
1,5 litra rosołu
1 cebulę czerwoną
1 marchewkę
3 ziemniaki
4 ogórki kiszone
3/4 szklanki soku z ogórków kiszonych
1 łyżkę masła
1 łyżkę oliwy
1 żółtko

W garnku rozpuszczamy masło i dolewamy oliwy. Cebulę kroimy na drobną kostkę i szklimy. Następnie dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Podsmażamy 2 minuty i zalewamy to rosołem. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. W kolejnym kroku dodajemy ogórki starte na grubych oczkach oraz wlewamy sok z ogórków i gotujemy kolejne 10 minut na niskiej mocy palnika. Jeśli mamy mięso z rosołu to obieramy je, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. W miseczce roztrzepujemy żółtko i dolewamy po łyżce zupy tak by się nie ścięło. Wlewamy żółtko do garnka i mieszamy zupę. I gotowe. Pyszna zupka ogórkowa ląduje w miseczce. 

1 komentarz: