poniedziałek, 20 lipca 2020

Tarta z letnimi owocami

Dawno nie było nic słodkiego, więc w weekend powstała tarta z owocami. Na kruchym spodzie, przełamana kwaśnym smakiem dżemu porzeczkowego, do tego krem mascarpone z rumem, na wierzchu mix letnich owoców. Chyba tak smakuje lato. 


Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej typ 450
150 g masła 82%
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Wrzucamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy szybko. Rozkładamy ciasto na blaszce do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i odstawiam ciasto na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni w opcji góra-dół. Pieczemy ciasto 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Dekoracja:
4 łyżki dżemu porzeczkowego bez pestek
200 ml śmietany 30% (słodkiej)
250 g serka mascarpone
1 śmietanfix
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu
1 łyżka soku z cytryny
owoce - borówki, maliny, truskawki, wiśnie
listki mięty

Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Do miski wlewamy śmietankę oraz dokładamy serek mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy cukier puder, śmietanfix, rum, sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy uważając, żeby nie zrobić z masy masła ;) Wykładamy krem na ciasto i dekorujemy owocami oraz listkami mięty. 
Tarta jest lekka i idealnie wpisuje się w ciepłe popołudnia w domowym zaciszu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz