Kurki to produkt mocno sezonowy. Mrożone często okazują się po obróbce gorzkie, więc teraz kiedy jest na nie pora należy z nich korzystać jak najwięcej. Runda pierwsza tych wakacji to sos z kurek i kurczaka chociaż bez kurczaka też go można zrobić i jest pyszny.
Potrzebujemy:
200 g kurek świeżych0,5 cebuli czerwonej
1 ząbek czosnku
50 g masła
1 filet z kurczaka
1 łyżka oleju kokosowego
50 ml wina białego (półwytrawne lub wytrawne)
1 łyżka pietruszki
100 ml śmietanki 30%
sól
pieprz
Kurki płuczemy w zimnej wodzie i oczyszczamy z piasku. Osuszamy je na ręczniku, a te większe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy na drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy połowę masła i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kiedy cebula nam się lekko zarumieni (uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo zrobi się gorzki) dodajemy resztę masła oraz kurki i wlewamy wino. Dosypujemy natkę pietruszki. Podsmażamy to razem 5 minut. W tym czasie kurczak już powinien być gotowy, dodajemy go więc do kurek. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i redukujemy do momentu, aż sos będzie gęsty.
Ja podałam go z ryżem, ale świetnie pasuje do kopytek podsmażanych oraz do kaszy lub ziemniaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz