wtorek, 16 czerwca 2020

Sos z kurczakiem i grzybami

Moja kuzynka robi jeden z najlepszych sosów do obiadów na świecie. To jest po prostu mistrzostwo. Na szczęście podzieliła się ze mną przepisem i pozwoliła na podzielenie z Wami. Sos pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, kopytek, makaronu, pyz. 


Potrzebujemy:
1 duży filet z kurczaka pokrojony w kostkę (ew. polędwiczka albo kawałek schabu)
1 szklanka suszonych grzybów
1 czerwona cebula obrana i pokrojona w kostkę
2 szklanki bulionu warzywnego albo rosołu
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
natka pietruszki
sól
pieprz


Grzyby zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy i odstawić na ok. 2 godziny. Następnie odcedzamy i kroimy grzyby na paseczki. Bulion zachowujemy. Na dużej patelni na łyżce masła podsmażamy filet na złocisty kolor. Zrzucamy go do miseczki i przykrywamy. Na tę samą patelnię wrzucamy łyżkę masła, następnie cebulę, smażymy aż się zeszkli, dodajemy grzyby i dusimy 5-10 minut pod przykryciem. Dodajemy kurczaka i smażymy razem chwilę. Bulion, śmietankę i mąkę ziemniaczaną mieszamy ze sobą. Wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy na małej mocy płyty (4-6) mieszając od czasu do czasu 3-5 minut. Dodać natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. 

1 komentarz:

  1. Skład prosty, ale wydaje się bardzo apetyczny. Widzę, że nie tylko ja lubię łączyć takie potrawy z ogórkami - aż poczułam się głodna, po spojrzeniu na to zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń