niedziela, 10 maja 2020

Ciecierzyca po bretońsku - wegetariańska

Zastanawiacie się czasem co zrobić na szybki obiad lub szybką ciepłą kolację? Ja też :) I jest proste danie, czas przygotowania ok 15 minut. Danie jest wegetariańskie, a nawet wegańskie.


Potrzebujemy:
1 duży słoik ciecierzycy konserwowej (polecam tę z Lidla)
1 puszka białej fasoli konserwowej
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarnka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka pietruszki suszonej
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz 

W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy to przez 3 minuty, a następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz fasolę. Wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli macie całe pomidory należy je najpierw zblendować. Całość mieszamy i dodajemy pozostałe przyprawy. Przykrywamy i gotujemy 10 minut. I gotowe :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz