Przyszła wiosna więc czas na wiosenne standardy. Młoda
kapusta z koperkiem jako dodatek do młodych ziemniaków i sosu z polędwiczki
sprawdza się idealnie. Debiut w mojej kuchni, ale raczej nie ostatnie wykonanie
w tym sezonie.
Potrzebujemy:
1 średnią główkę młodej kapusty (600-800g)
1 pęczek koperku
70 g masła 82%
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki pieprzu
Pozbywamy się z kapusty ciemnozielonych, grubych liści z
wierzchu. Kroimy kapustę na ćwiartki, a następnie szatkujemy i wrzucamy do
dużego garnka. Całość zalewamy wodą. Gotujemy kapustę pod przykryciem do
momentu zagotowania wody. Mama mówi, że dzięki temu pozbędziemy się goryczy
kapusty. Odcedzamy całość i dolewamy pół szklanki zimnej wody. Dodajemy
posiekany na drobno koperek i gotujemy całość 15 minut na niskiej mocy pola/palnika. Następnie dodajemy sok
z cytryny lub ocet, sól, cukier, pieprz. Na patelce rozpuszczamy masło i
dodajemy mąkę, rozcieramy ją tak aby nie było grudek. Dodajemy zasmażkę do
kapusty, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Prawda, że prosty ten wiosenny
klasyk :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz