sobota, 23 maja 2020

Młoda kapusta z koperkiem - wegetariańska


Przyszła wiosna więc czas na wiosenne standardy. Młoda kapusta z koperkiem jako dodatek do młodych ziemniaków i sosu z polędwiczki sprawdza się idealnie. Debiut w mojej kuchni, ale raczej nie ostatnie wykonanie w tym sezonie. 


Potrzebujemy:
1 średnią główkę młodej kapusty (600-800g)
1 pęczek koperku
70 g masła 82%
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki pieprzu

Pozbywamy się z kapusty ciemnozielonych, grubych liści z wierzchu. Kroimy kapustę na ćwiartki, a następnie szatkujemy i wrzucamy do dużego garnka. Całość zalewamy wodą. Gotujemy kapustę pod przykryciem do momentu zagotowania wody. Mama mówi, że dzięki temu pozbędziemy się goryczy kapusty. Odcedzamy całość i dolewamy pół szklanki zimnej wody. Dodajemy posiekany na drobno koperek i gotujemy całość 15 minut na niskiej mocy pola/palnika. Następnie dodajemy sok z cytryny lub ocet, sól, cukier, pieprz. Na patelce rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, rozcieramy ją tak aby nie było grudek. Dodajemy zasmażkę do kapusty, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Prawda, że prosty ten wiosenny klasyk :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz