Korzystając z tego, że w ogrodzie rodziców pojawiły się pierwsze łodygi rabarbaru postanowiłam wykorzystać ten kwaśny owoc do zrobienia słodkiego ciasta. Uwielbiam kompot z rabarbaru i miałam spory dylemat, ale jednak ciasto wygrało.
Potrzebujemy:
Kruche ciasto:
100 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
25 g cukru pudru
2 żółtka
100 g masła 82% (zimnego)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
Mąki przesiewamy i dodajemy do miski pozostałe składniki. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie rozgrzać za mocno masła. Wykładamy małą kwadratową blaszkę papierem do pieczenia i rozgniatamy równo ciasto. Moja blaszka ma 24 cm x 24 cm. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy przez 20 minut ciasto w temperaturze 170 stopniach C (góra/dół).
Nadzienie:
400 g rabarbaru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ok 160 g dżemu malinowego bez pestek
Rabarbar obieramy i kroimy na drobne paseczki. W misce mieszamy rabarbar z cynamonem, cukrem, mąką ziemniaczaną oraz 80 g dżemu.
Beza:
2 białka
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki płatków migdałowych
Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier stopniowo dalej miksując do momentu, aż kryształki nie będą mocno wyczuwalne. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez minutkę.
Na podpieczone ciasto rozsmarowujemy 80 g dżemu. Wykładamy masę rabarbarową, a na nią bezę i posypujemy ją płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy 20 minut w 170 stopniach C (góra/dół), a następnie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni C i przełączamy na termoobieg i suszymy bezę przez 15 minut.
Ciasto smakuje pysznie. Polecam podanie jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi. Cudowna uczta dla podniebienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz