niedziela, 3 maja 2020

Ciasto z rabarbarem

Korzystając z tego, że w ogrodzie rodziców pojawiły się pierwsze łodygi rabarbaru postanowiłam wykorzystać ten kwaśny owoc do zrobienia słodkiego ciasta. Uwielbiam kompot z rabarbaru i miałam spory dylemat, ale jednak ciasto wygrało. 


Potrzebujemy:

Kruche ciasto:
100 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej 
25 g cukru pudru
2 żółtka 
100 g masła 82% (zimnego)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli


Mąki przesiewamy i dodajemy do miski pozostałe składniki. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie rozgrzać za mocno masła. Wykładamy małą kwadratową blaszkę papierem do pieczenia i rozgniatamy równo ciasto. Moja blaszka ma 24 cm x 24 cm. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy przez 20 minut ciasto w temperaturze 170 stopniach C (góra/dół).

Nadzienie:
400 g rabarbaru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ok 160 g dżemu malinowego bez pestek 


Rabarbar obieramy i kroimy na drobne paseczki. W misce mieszamy rabarbar z cynamonem, cukrem, mąką ziemniaczaną oraz 80 g dżemu. 

Beza:
2 białka
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki płatków migdałowych


Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier stopniowo dalej miksując do momentu, aż kryształki nie będą mocno wyczuwalne. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez minutkę. 

Na podpieczone ciasto rozsmarowujemy 80 g dżemu. Wykładamy masę rabarbarową, a na nią bezę i posypujemy ją płatkami migdałowymi. 
Ciasto pieczemy 20 minut w 170 stopniach C (góra/dół), a następnie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni C i przełączamy na termoobieg i suszymy bezę przez 15 minut. 

Ciasto smakuje pysznie. Polecam podanie jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi. Cudowna uczta dla podniebienia.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz