Lubię orientalną kuchnię, jest ona dla mnie podróżą przez różne stopnie smaku. Bo czasem ostra, czasem kwaśna, a na końcu słodka. Chciałabym mieć kiedyś okazję znaleźć się w Azji i spróbować regionalnych dań przygotowanych w tradycyjny sposób.
1 filet z kurczaka
0,5 dużego mango
200 g mleka kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 papryczka chilli
1 torebka ryżu jaśminowego
Marynata do kurczaka:
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2 oleju kokosowego
Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do miseczki i łączymy w jednolitą masę.
Mięso kroimy w kostkę i mieszamy z marynatą, następnie wstawiamy je do lodówki
na 30 minut.
Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy mięso. Kiedy kurczak jest już miękki
dodajemy mango i dalej smażymy 1 minutę. Następnie stopniowo dolewamy mleko
kokosowe i całość redukujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną na drobno papryczkę. Ryż dzielimy na dwie miseczki, polewamy curry i gotowe :)
Taka ilość składników wystarcza na 2 porcje.
Potrzebowałam jakiejś kulinarnej – orientalnej odmiany i się udało. Danie to
jest radością dla podniebienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz