piątek, 20 października 2023

Banany w cieście kokosowym

Robiłam kilka podejść do tego deseru. W końcu udało się dobrać składniki tak, aby smak sprawiał przyjemność, a ciasto nie odpadało od banana w trakcie smażenia. 

3 banany
0,5 litra oleju rzepakowego

1. panierka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej

2. panierka
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki kokosowej
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli

3. panierka
1 szklanka wiórek kokosowych

1. panierka: mąkę pszenną i kokosową mieszamy w miseczce. 
2. panierka: składniki na drugą panierkę mieszamy w drugiej misce tak, aby nie było grudek.
3. panierka: wiórki wsypujemy do trzeciej miseczki.
Banany obieramy i kroimy na 3 części, a następnie każdą część wzdłuż na pół. W rondelki rozgrzewamy olej. Każdą cząstkę banana obtaczamy kolejno w panierce 1->2->3. Banany wkładamy ostrożnie do rozgrzanego oleju i smażymy do momentu, aż otrzymamy złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem karmelowo-kokosowym i listkami mięty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz