środa, 21 września 2016

Kurczak, warzywa, ryż

Chwilowa przerwa w dodawaniu postów nastąpiła ze względu na wyjazd w Tatry. Musiałam sprawdzić czy górale dobre oscypki zrobili w tym roku ;) Ale już powoli wracam i postaram się ogarnąć w garach. Chociaż start w nowej pracy tego nie ułatwia, ale muszę narzucić sobie jakiś system, aby coś gotować, smażyć lub piec. Tymczasem w niedzielę na moim talerzu wylądował kurczak z warzywami i ryżem. Chyba jedno z moich ulubionych dań typu FAST. 

Do porcji na dwa talerze potrzebowałam:
1 filet z kurczaka
1 torebkę ryżu 
2 marchewki
1 cukinię
2 pomidory
2 łyżki oleju kokosowego
paprykę słodką, czosnek granulowany, kurkumę, tymianek, oregano, pieprz ziołowy i sól

Ryż standardowo gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka kroimy na kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oleju kokosowego. Doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami wedle własnych preferencji. Na oddzielnej patelce rozpuszczamy drugą łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią marchewkę pokrojoną w talarki, cukinie pokrojoną w półksiężyce oraz pomidora skrojonego w kostkę. Podsmażamy warzywa mieszając co jakiś czas, aż osiągną pożądaną miękkość. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką do smaku. Łączymy wszystkie składniki na talerzu i gotowe. 
Zaletą tego dania jest to, że smakuje ono dobrze zarówno na gorąco jaki i na zimno.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz