piątek, 23 września 2016

Tarta z kurczakiem i gruszką


 Już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie pomysł na tartę z kurczakiem, gruszką, lazurem i orzechami włoskimi. W końcu wczoraj udało mi się zrealizować ten koncept. Wyszło genialnie. Takie proste połączenie, a tak wiele doznań smakowych. 


1 arkusz ciasta francuskiego
1 filet z kurczaka
2 gruszki
100 g sera lazur blue
garść orzechów
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200°C na 10-12 minut. W tym czasie kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżeczce oleju kokosowego. Dodajemy paprykę, kurkumę, pieprz ziołowy i tymianek. Z gruszki wykrawamy nasiona i kroimy na plastry. Ser kroimy na małe kawałki. Jajko roztrzepujemy z jogurtem, solą oraz pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy kurczaka, rozkładamy gruszkę, posypujemy serem oraz orzechami, a następnie polewamy jajkiem z jogurtem. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści, a jajko zetnie. 

Moim zdaniem to jest świetne rozwiązanie na wieczór z przyjaciółmi lub jako przekąska do pracy. Myślę, że idealnym dopełnieniem tego dania byłaby lampka dobrego, białego wina. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz