niedziela, 4 września 2016

Papryka marynowana

Sezon słoikowy trwa i wspólnie z mamą w tym roku włożyłyśmy ponad 20 słoików papryki. W tym roku udało nam się dostać ją w różnych kolorach więc prócz podniebienia cieszy również oczy. Idealnie pasuje do kanapki z pasztetem, zapiekanki makaronowej czy jako dodatek do zupy gulaszowej. 


1 łyżka soli
1 szklanka cukru (niepełna)
1 szklanka octu
3 szklanki wody
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku pokrojony na plasterki

Wrzucamy wszystko do garnka i gotujemy. Wcześniej należy obrać i pokroić paprykę w plastry i najlepiej chwilę sparzyć we wrzątku, żeby pozbyć się goryczy i lekko ją zwiotczyć. Wtedy lepiej układa się w słoikach. Następnie paprykę w słoikach zalewamy i zakręcamy. Weki gotujemy w garnku kilka minut by się domknęły. Ilość słoików jakie uda nam się wypełnić tą porcją zalewy, zależy od tego jak ciasno ułożymy paprykę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz